כמה מילים על אוכל בריאות (ועל הכותבת..)

בעברי הייתי פודי* קלאסית. אני ובן זוגי נהגנו לבקר בכל מסעדת שף חדשה שנפתחה באיזור ת"א, ומדי פעם היינו משלבים גם את האהבה שלי לנוף, טיולים וטבע, ויוצאים להרפתקאות אוכל באיזורים שונים בארץ. הקניות החביבות עלי ביותר היו חנויות של שפים, שם נהגתי לבקר (ועדיין נוהגת לפעמים) על מנת להתעדכן בחידושים ולצרוך מיני גאדג'טים למטבח.



מאז הולדת בתי (לפני שלוש שנים) הפך מטבח ביתי למטבח גורמה בריא.



בתהליך זה למדתי שהסוד הגדול ביותר בהכנת אוכל בריא הוא ההתארגנות. במרבית המקרים כדאי להיערך מראש על מנת לקצר את זמן ההכנה ברגע האמת. כך מצאתי שעל מנת לבשל קטניות לדוגמא, עלי לדאוג להכנתם (השרייתם וגם בישולם לפעמים) מבעוד מועד, חלוקתם למנות והקפאתם. כך העבודה נעשית פעם אחת, ולאחר מכן אני יכולה להשתמש פעמים רבות באותה קטנייה שהוקפאה, דבר החוסך זמן רב בעת ההכנה.



בנוסף, גיליתי את הכיף הגדול בהכנת אוכל טרי ומהיר (לפני כן נמשכתי לרוב להכנת ארוחות מורכבות ומתוחכמות), תוך שימוש בצבעוניות, מרקמים וטעמים שונים. דבר היוצר גיוון ועניין בארוחה, והופך אותה לחוויה גדולה ומשמחת. כאן נכנס סוד נוסף הקשור באוכל בריא והוא - תפקידם החשוב של צמחי התבלין. צמחי תבלין טריים מוסיפים טעם מרענן ומגוונים כל ארוחה, החל מסלט פשוט וכלה בדג או מנת דגנים וקטניות. כמו כן, לצמחי התבלין ערך מוסף חשוב והוא הערכים התזונתיים - ויטמינים ומינרלים שונים כגון: ברזל, ויטמין C ועוד.



לכל אלו שמילים כמו אוכל בריא, קינואה, כוסמת וכדומה, גורמים להם לחשוב שמקומם אינו בבלוג זה:

אכילה בריאה הנה תהליך. תהליך טעים מאוד, שבו בכל רגע בידינו הבחירה מה ברצוננו לשנות ומה לא. היפה בתהליך זה הוא ששינוי קטן ביותר (כמו הפחתת כמות הסוכר במשקאות שאנו שותים) מביא באופן די מהיר לכך שהגוף מתרגל ומשנה את טעמו וצרכיו. וכך מאכל שלא היה לטעמינו קודם, לפתע הופך לנחמד ואף טעים בעינינו. מה שאני מנסה לומר הוא שמדובר בלימוד עצמי, וכמו בכל לימוד אחר, מומלץ ואף רצוי לעשות את השינוי לאט ובהדרגה.

כמו כן, זה לגיטימי לחרוג לפעמים מהתפריט הבריא ולאכול מדי פעם דברים שאינם נכללים בהגדרת ה"בריאים", סתם כי אוהבים. עם הזמן אפילו תגלו שהם לא עושים לכם טוב, כי הגוף שלכם כבר לא רגיל לעכל אותם.



רק בריאות לכולנו.



---------------------------------------------------------------



*פודי - כינוי לאדם המתעניין באכילתו ובהכנתו של מזון משובח











חפש בבלוג זה

20 יוני 2010

תבשיל שעועית מש בעגבניות טריות ושום - מתאים גם לקטנטנים

התבשיל הזה נולד קצת אחרי שהבת שלי התחילה לאכול אוכל מוצק. מדי יום חיפשתי חידושים בריאים על מנת לגוון לה את האוכל. ואחד המאכלים החדשים והבריאים בהם נתקלתי הינו שעועית המש. לפני כן אף פעם לא אכלתי או בישלתי שעועית מש. זו שעועית קטנה וירוקה עם נקודה שחורה עליה.
 
לתבשיל הזה אי אפשר ממש לקרוא תבשיל מכיוון שהוא מתבשל סה"כ 15 דקות, אם משרים את השעועית לשם הנבטה*.
 דרך אגב, יש מי שאוכלים את שעועית המש המונבטת חייה, פשוט מוסיפים לסלט.
 
דרך אגב, הסיבה שאין תמונה היא שקטניות אינן מצטלמות יפה כל כך... עדיין לא מצאתי את הדרך לצלם אותן באופן סקסי :) מבטיחה לעבוד על זה ולצלם בהמשך.
 
מצרכים:
6 שיני שום*
6 עגבניות בשלות (עדיף מקולפות) חתוכות
שמן זית
כוס וחצי שעועית מש שהושרתה למשך 6 שעות ואז הוחלפו המים והושרתה ל 6 שעות נוספות (כדאי להכין כמות גדולה, לחלק לשקיות ולהקפיא).
כף גדושה רסק עגבניות (עדיף אורגני)
1 כפית כמון
1/2 כפית סוכר חום
 
בהגשה - 1 כפית טחינה גולמית אותה מערבבים עם השעועית.
 
אופן הכנה:
מחממים שמן זית במחבת, מוסיפים את שיני השום הקצוצות, מטגנים כדקה ומוסיפים את העגבניות, מבשלים מספר דקות על אש בינונית תו"כ ערבוב. מוסיפים את השעועית, הרסק והכמון. מבשלים יחד מספר דקות, מנמיכים את האש ומכסים לעשר דקות נוספות. מוודאים שהשעועית התרככה, מוסיפים את המלח, ומבשלים מספר דקות עם מכסה פתוח.
לבסוף, בהגשה מערבבים בצלחת את השעועית עם כפית טחינה גולמית (עדיף חמאת שומשום אורגנית).
 
אפשר לאכול כתוספת או כארוחה בפני עצמה עם אורז מלא.
 
 לבריאות!
---------------------------------------------------------------------------
 
*השריית קטניות לשם הנבטה - כאשר מנביטים קטניות על ידי השרייה ארוכה במים, הערך התזונתי עולה משמעותית ונוצרים ויטמינים, זאת בזכות "התעוררותם" של אנזימים שהיו מעוכבים או רדומים בזרע קודם לכן. פעילות האנזימים מביאה ליצירת הויטמינים כמו גם לפירוק חלבונים ועמילנים הקיימים בקטניות, ובכך העיכול שלהן קל יותר. על מנת להקל יותר על העיכול מומלץ לבשל קטניות עם תבלינים שלהם השפעה מרגיעה על העיכול - כמון, קימל, כוסברה ועוד.
והכי חשוב לממהרים שבינכם - הנבטת קטניות מקצרת משמעותית את זמן הבישול!
 
** שום - זוהי פחות או יותר העונה שבה נקטף השום היבש מהשדה. כלומר, זהו שום יבש אבל "טרי". יש לו ריח נהדר (בעיני אוהבי השום) והוא חזק יותר מהשום הלבן שאנו מכירים. הוא פחות לבן מהשום היבש שאנו רגילים לקנות וטעמו חזק יותר. לרוב אפשר להשיג אותו בחנויות אורגניות ואצל ירקנים. אני ממליצה.
 
 

תגובה 1:

  1. הכנתי היום פעם ראשונה.
    פעם ראשונה שהכנתי מש ופעם ראשונה שהקטן אכל מש והקטנצ'יק (שנה) טרף את זה בשמחה. איזה כייף!
    תודה רבה :)
    ממליצה עם לערבב עם פתיתים

    השבמחק