כמה מילים על אוכל בריאות (ועל הכותבת..)

בעברי הייתי פודי* קלאסית. אני ובן זוגי נהגנו לבקר בכל מסעדת שף חדשה שנפתחה באיזור ת"א, ומדי פעם היינו משלבים גם את האהבה שלי לנוף, טיולים וטבע, ויוצאים להרפתקאות אוכל באיזורים שונים בארץ. הקניות החביבות עלי ביותר היו חנויות של שפים, שם נהגתי לבקר (ועדיין נוהגת לפעמים) על מנת להתעדכן בחידושים ולצרוך מיני גאדג'טים למטבח.



מאז הולדת בתי (לפני שלוש שנים) הפך מטבח ביתי למטבח גורמה בריא.



בתהליך זה למדתי שהסוד הגדול ביותר בהכנת אוכל בריא הוא ההתארגנות. במרבית המקרים כדאי להיערך מראש על מנת לקצר את זמן ההכנה ברגע האמת. כך מצאתי שעל מנת לבשל קטניות לדוגמא, עלי לדאוג להכנתם (השרייתם וגם בישולם לפעמים) מבעוד מועד, חלוקתם למנות והקפאתם. כך העבודה נעשית פעם אחת, ולאחר מכן אני יכולה להשתמש פעמים רבות באותה קטנייה שהוקפאה, דבר החוסך זמן רב בעת ההכנה.



בנוסף, גיליתי את הכיף הגדול בהכנת אוכל טרי ומהיר (לפני כן נמשכתי לרוב להכנת ארוחות מורכבות ומתוחכמות), תוך שימוש בצבעוניות, מרקמים וטעמים שונים. דבר היוצר גיוון ועניין בארוחה, והופך אותה לחוויה גדולה ומשמחת. כאן נכנס סוד נוסף הקשור באוכל בריא והוא - תפקידם החשוב של צמחי התבלין. צמחי תבלין טריים מוסיפים טעם מרענן ומגוונים כל ארוחה, החל מסלט פשוט וכלה בדג או מנת דגנים וקטניות. כמו כן, לצמחי התבלין ערך מוסף חשוב והוא הערכים התזונתיים - ויטמינים ומינרלים שונים כגון: ברזל, ויטמין C ועוד.



לכל אלו שמילים כמו אוכל בריא, קינואה, כוסמת וכדומה, גורמים להם לחשוב שמקומם אינו בבלוג זה:

אכילה בריאה הנה תהליך. תהליך טעים מאוד, שבו בכל רגע בידינו הבחירה מה ברצוננו לשנות ומה לא. היפה בתהליך זה הוא ששינוי קטן ביותר (כמו הפחתת כמות הסוכר במשקאות שאנו שותים) מביא באופן די מהיר לכך שהגוף מתרגל ומשנה את טעמו וצרכיו. וכך מאכל שלא היה לטעמינו קודם, לפתע הופך לנחמד ואף טעים בעינינו. מה שאני מנסה לומר הוא שמדובר בלימוד עצמי, וכמו בכל לימוד אחר, מומלץ ואף רצוי לעשות את השינוי לאט ובהדרגה.

כמו כן, זה לגיטימי לחרוג לפעמים מהתפריט הבריא ולאכול מדי פעם דברים שאינם נכללים בהגדרת ה"בריאים", סתם כי אוהבים. עם הזמן אפילו תגלו שהם לא עושים לכם טוב, כי הגוף שלכם כבר לא רגיל לעכל אותם.



רק בריאות לכולנו.



---------------------------------------------------------------



*פודי - כינוי לאדם המתעניין באכילתו ובהכנתו של מזון משובח











חפש בבלוג זה

14 יוני 2010

קציצות פלמידה לבנה על מצע של פולנטה תירס


קציצות דגים הם לא ארוחה שבשגרה עבור רובינו, אלא יותר מאכל של חגים.
הפעם לא מדובר בקציצות מדג טחון, אלא פילה דג החתוך ביד (בסכין קצבים), כך שהקציצה מורכבת למעשה מחתיכות של דג. מה שמדביק אותן יחד לקציצה נהדרת הוא שמן הזית, שיש לבזוק בנדיבות על תערובת הדגים. בנוסף, חשוב מאוד לאפשר לתערובת לשהות במקרר כשעה לפני ההכנה על מנת שתספוג את כל הטעמים.

הקציצות צריכות להיות מלוות באיזשהו רוטב, על מנת לרענן אותן קצת, ולהוסיף טעמים.
הרוטב ה"קלאסי" שנוהגים להגיש לצד קציצות שכאלה הוא לרוב איזשהי וורסיה של צזיקי (יוגורט עם שום, מלפפון, שמן זית, שמיר ונענע). אני הפעם בחרתי ללוות את הדגים עם פולנטה שעשוי מקלחי תירס טריים, כדי לתת קצת מתיקות. כאן נכנס גם עניין קצת פחות בריא - שמנת מתוקה, שאפשר להחליפה בכל דרך העולה על רוחכם - חלב קוקוס, חלב רגיל וכו', על מנת להוריד אחוזי שומן.

הבצל שנמצא בתערובת הקציצות מחמיא לדגים ומעדן מאוד את טעמם, כך שגם מי שפחות מתחבר לדגים יוכל להתחבר לקציצות.

קצת על הפולנטה - את הפולנטה האיטלקית (כמו גם הממליגה הרומנית) מכינים מקמח תירס, אלא שהפעם החלטתי להכין אותה מתירס אמיתי, שמבושל עם שמנת מתוקה ושמיר (ירק שמאוד מתאים לדג).


מצרכים (לכ- 6 קציצות בינוניות):
לקציצות:
500 גר' פילה דג חתוך לקוביות קטנות - בינוניות
בצל בינוני קצוץ קטן קטן (אפשר במעבד מזון)
צרור שמיר קצוץ
צרור כוסברה קצוצה (אם אוהבים)
10 עלי נענע קצוצים
מלח
שמן זית - בנדיבות (בערך רבע כוס)

מערבבים את כל החומרים יחד, לתערובת אחידה, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה בערך.

לפולנטה:
שני קלחי תירס מתוק לא מבושל
כחצי כוס שמנת מתוקה
מלח
צרור שמיר קצוץ דק

מורידים בעזרת סכין את גרגרי התירס מהקלחים, מבשלים עם השמנת המתוקה  עד שמבעבעת, מנמיכים את האש, מוסיפים מלח ושמיר וממשיכים לבשל יחד כרבע שעה. בעזרת ממחה ידני מרסקים את התירס באופן גס יחסית תוך שמשאירים מעט גרגרים שלמים. למען הסר בלבול - בתמונה שלפניכם לא ריסקתי כלל את התירס עקב תקלה טכנית :)
בנוסף, אם לא חטאנו מספיק בעניין השמנת, אפשר גם לגרד מעל פרמז'ן, כי בכל זאת מדובר במנה איטלקית...

מגישים את קציצות הדג על הפולנטה.

בתיאבון!

תגובה 1:

  1. תודה על המתכון. מאיר עיניים וחיך.
    מומלץ אצלי בפנאי
    http://hamimlatsim.blogspot.com/2010/12/1612-912.html


    אסתי כ.

    השבמחק