כמה מילים על אוכל בריאות (ועל הכותבת..)

בעברי הייתי פודי* קלאסית. אני ובן זוגי נהגנו לבקר בכל מסעדת שף חדשה שנפתחה באיזור ת"א, ומדי פעם היינו משלבים גם את האהבה שלי לנוף, טיולים וטבע, ויוצאים להרפתקאות אוכל באיזורים שונים בארץ. הקניות החביבות עלי ביותר היו חנויות של שפים, שם נהגתי לבקר (ועדיין נוהגת לפעמים) על מנת להתעדכן בחידושים ולצרוך מיני גאדג'טים למטבח.



מאז הולדת בתי (לפני שלוש שנים) הפך מטבח ביתי למטבח גורמה בריא.



בתהליך זה למדתי שהסוד הגדול ביותר בהכנת אוכל בריא הוא ההתארגנות. במרבית המקרים כדאי להיערך מראש על מנת לקצר את זמן ההכנה ברגע האמת. כך מצאתי שעל מנת לבשל קטניות לדוגמא, עלי לדאוג להכנתם (השרייתם וגם בישולם לפעמים) מבעוד מועד, חלוקתם למנות והקפאתם. כך העבודה נעשית פעם אחת, ולאחר מכן אני יכולה להשתמש פעמים רבות באותה קטנייה שהוקפאה, דבר החוסך זמן רב בעת ההכנה.



בנוסף, גיליתי את הכיף הגדול בהכנת אוכל טרי ומהיר (לפני כן נמשכתי לרוב להכנת ארוחות מורכבות ומתוחכמות), תוך שימוש בצבעוניות, מרקמים וטעמים שונים. דבר היוצר גיוון ועניין בארוחה, והופך אותה לחוויה גדולה ומשמחת. כאן נכנס סוד נוסף הקשור באוכל בריא והוא - תפקידם החשוב של צמחי התבלין. צמחי תבלין טריים מוסיפים טעם מרענן ומגוונים כל ארוחה, החל מסלט פשוט וכלה בדג או מנת דגנים וקטניות. כמו כן, לצמחי התבלין ערך מוסף חשוב והוא הערכים התזונתיים - ויטמינים ומינרלים שונים כגון: ברזל, ויטמין C ועוד.



לכל אלו שמילים כמו אוכל בריא, קינואה, כוסמת וכדומה, גורמים להם לחשוב שמקומם אינו בבלוג זה:

אכילה בריאה הנה תהליך. תהליך טעים מאוד, שבו בכל רגע בידינו הבחירה מה ברצוננו לשנות ומה לא. היפה בתהליך זה הוא ששינוי קטן ביותר (כמו הפחתת כמות הסוכר במשקאות שאנו שותים) מביא באופן די מהיר לכך שהגוף מתרגל ומשנה את טעמו וצרכיו. וכך מאכל שלא היה לטעמינו קודם, לפתע הופך לנחמד ואף טעים בעינינו. מה שאני מנסה לומר הוא שמדובר בלימוד עצמי, וכמו בכל לימוד אחר, מומלץ ואף רצוי לעשות את השינוי לאט ובהדרגה.

כמו כן, זה לגיטימי לחרוג לפעמים מהתפריט הבריא ולאכול מדי פעם דברים שאינם נכללים בהגדרת ה"בריאים", סתם כי אוהבים. עם הזמן אפילו תגלו שהם לא עושים לכם טוב, כי הגוף שלכם כבר לא רגיל לעכל אותם.



רק בריאות לכולנו.



---------------------------------------------------------------



*פודי - כינוי לאדם המתעניין באכילתו ובהכנתו של מזון משובח











חפש בבלוג זה

27 מאי 2011

קישואים ממולאים בורגול



המתכון הזה במקור הוא של אהרוני, מצאתי אותו באיזשהו מגזין.
עשיתי עליו קצת שינויים לפי טעמי האישי והתוצאה יצאה מוצלחת ביותר..
מאכל קליל, חמוץ - מתוק של בורגול וקישואים שאפשר בהחלט לאכול גם קר בימי הקיץ החמים. אפשר גם לשדרג בתוספת יוגורט\צזיקי.
לדעתי תוספת של צנוברים וחמוציות יכולה מאוד להתאים.
אני הכנתי את המתכון הזה "נקי" מפירות יבשים וזרעים על מנת שגם הפעוטה תצטרף לארוחה. והיא אכן הצטרפה, זו אחת המנות האהובות עליה.

לקישואים הממולאים:
1 כוס בורגול מושרה במים (לכשעה) ומסונן היטב
8 קישואים קטנים (או 4 גדולים) אשר הוצא רוב תוכנם - אפשר להשתמש בעגולים או מאורכים (אותם אני חותכת לשניים לפני הריקון)
לשמור את התוכן של חלק מהקישואים
1 בצל בינוני
3-4 שיני שום סגול
1/4 פלפל ירוק חריף
צרור פטרוזיליה קצוץ
מעט נענע קצוצה
מעט שמיר טרי קצוץ דק
בזיל קצוץ
מלח
פלפל שחור
חצי כפית סוכר חום
מיץ מלימון אחד
שמן זית
מעט מאוד מים - על פי הצורך (כדאי לטעום, לא בטוח שצריך)

לרוטב:
תוכן הקישואים
כ - 1/4 כוס שמן זית
2-3 שיני שום
מיץ מחצי לימון
מעט שמיר
1 כפית סוכר חום
מטגנים בשמן זית שחומם את הבצל עד להזהבה, מוסיפים שום לדקה -שתיים, מוסיפים פלפל חריף  אורגנו למשך כמה דקות עד לריכוך והזהבה קלה של הבצל.
מוסיפים את הבורגול, הסוכר, נענע, פטרוזיליה, בזיל, חלק מהשמיר, מלח, פלפל, מחצית מיץ הלימון ומטגנים יחד עוד כמה דקות. מכבים את האש ונותנים לתערובת להתקרר מעט.
מחממים תנור ל 200 מעלות.
בינתיים מכינים את הרוטב - שמים במחבת את תוכן הקישואים, יחד עם שמן זית, שיני השום הקצוצות ומטגנים קלות. מוסיפים את הלימון, מלח, פלפל ומעט סוכר חום, לפי הטעם. מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה ונמוכה עד לריכוך תוכן הקישואים (כ 15 דקות).
ממלאים את הקישואים ומוסיפים את תערובת הבורגול שנותרה (אם נותרה). וממשיכים לבשל מספר דקות נוספות.
את הקישואים הממולאים מסדרים בתבנית, מושחים בשמן זית ומכניסים לתנור לכמה דקות לצלייה ראשונית. אם השתמשתם בקישואים מאורכים, כדאי להפוך אחרי כמה דקות.מנמיכים את התנור ל 150 מעלות, ושופכים את הרוטב הנ"ל מעל, אופים כ 40 דקות נוספות. אם נשאר עודף של מילוי, אני מפזרת אותו בתבנית בין הקישואים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה